onsdag 1 april 2015

tomorrow

Igår åkte jag, mamma och Line ut på moppetur. Vi köpte med oss bananer för att kunna mata elefanterna efter vägen. När vi kom dit var elefanterna ute och jobbade, så vi fick vi ett standard thaisvar; comeback back tomorrow. 
Här är det väldigt vanligt att saker och ting finns eller händer tomorrow. Vad det står för vet man aldrig, det kan betyda tomorrow, men det kan lika gärna betyda nästa vecka eller om två veckor. Exakta dagar eller tider känns inte som att det är så viktiga här, man stressar inte i onödan, allt ordnar sig i alla fall. Som västerländning har man lite svårt att acceptera det här till en början, men man lär sig. 

När det nu inte fanns några elefanter på plats moppade vi vidare och hamnade på Butterfly garden. 

Av namnet att döma kan man ju tro att det bara finns fjärilar där, men det var massor med olika djur och växter. 

De djur som vi såg var bland annat;
Ilskna vattensköldpaddor

Landsköldpaddor

Catfishes

En apa, tillsammans med vår trevliga guide. Han var inte så bra på engelska, men gjorde sitt bästa och var oerhört gästvänlig! 

En till liten apa som mamma vågade hålla. 

Kommer inte ihåg vad detta var för art, men han var söt. 

En talande fågel

En mäktig och mycket vacker örn. 


Och så växter; 
Fantastiska orkidéer 



Diverse växter som var fantasifullt planterade, 

Svampodling


Cashewnötter 

Peppar

Papaya

Ananas

Detta var som sagt bara ett urval, det fanns en massa mer. Som vanligt är djurhållningen inte alls som vi är vana vid. En del av mig tycker att det är fel att besöka sådana här ställen, medan den andra delen fascineras av att se nya djur och växter och framförallt lyssna när någon berättar, även om det är på knackig engelska. 
Värt ett besök om man inte har för stora moraliska hinder när det gäller djuren. Vi i Sverige vill ju gärna slå oss för bröstet och tycka att vi är bäst i alla lägen, men så är det faktiskt inte. Vi har djur i bur vi också. 

Idag har värmen och fuktigheten varit jobbig. Till och med strax efter sex imorse var det riktigt svettigt att springa. 
27 grader och 85% i luftfuktighet är inte att leka med. 
Hemma i Sverige skulle jag inte drömma om att ge mig ut och jogga i 27 grader om jag inte nödvändigtvis var tvungen. Men här är ju det svalt, så ska man jogga är det bara att köra på! 

Tänker ibland på rubrikerna i de svenska kvällstidningarna. När det någon sommardag råkar bli över 25 grader, står det till exempel "så här klarar du den extrema värmen" och alla läser och förfäras. Här är det vardag. Det är få dagar som temperaturen går under 25. Det har hänt då och då, men inte dagtid. 

Värmen och fukten idag mynnade ut i åska och ösregn ikväll. Det betyder dock inte som hemma att det blir svalare några dagar, utan imorgon är det lika varmt igen. 
Under värsta åsk- och regnovädret och med ett obligatoriskt strömavbrott tackade vi ikväll av ytterligare fyra kollegor. 

Måndagen efter lovet är vi bara sex pedagoger kvar. Från 19 till 6 på bara några veckor. Att jobba här är verkligen inte som hemma, där man i stort sett är samma kollegor varje år...

Apropå värme, så lär vi inte frysa i helgen när vi ska till Ao Nang, 37grader känns ganska varmt faktiskt! Speciellt med tanke på att det svenska värmerekordet är 38 grader. 
På fastlandet blir det dock lite svalare på nätterna och det är ju skönt. 

Trots att det är första april idag har jag faktiskt inte lurat någon och jag tror inte att jag blivit lurad heller, men man vet aldrig :). 

Tack för att du tog dig tid att läsa!
Kramkram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar